Zdrowie z jelit

POWERBIOTIC
BALANCE

Powerbiotic Balance to liofilizowana esencja z fermentowanego suszu ekologicznych jabłek Gold Milenium będąca bogatym źródłem polifenoli, pektyn i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych.

Powerbiotic Balance przeznaczony jest dla wszystkich, którzy poszukują sposobu na polepszenie swojej funkcji jelit, przywrócenie równowagi flory bakteryjnej czy poprawę odporności. Zaleca się również przyjmowanie Powerbiotic Balance w okresach osłabienia organizmu, dużego wysiłku fizycznego czy stresu.


Natura


Ekologia i czystość naszych upraw jest dla nas najwyższym priorytetem. Historia Powerbiotic Balance zaczyna się w ekologicznych gospodarstwach leżących na skraju Puszczy Białowieskiej w najdzikszych rejonach Podlasia. Tam, z dala od miast i autostrad, w promieniach słońca i strugach odżywczego deszczu w swoim naturalnym tempie dojrzewają owoce z których później tworzymy Powerbiotic Balance. Nasze owoce praktycznie nie zawierają metali ciężkich ani też nawet śladowych ilości pestycydów czy herbicydów.

Nauka


Proces niepełnej fermentacji z wykorzystaniem probiotycznych bakterii i namnażania ich w środowisku ekologicznego suszu uzyskanego z jabłek Gold Milenium. Wspomniane bakterie żyjące w tak silnie stymulującym środowisku przy zmiennej temperaturze, ciśnieniu, dostępności tlenu, dwutlenku węgla i czasu inkubacji produkują na swoje potrzeby związki adaptogenne, np. kompleksy glukozowo-polifenolowe, konglomeraty pektyny, tagatozę i inne. Proces fermentacji kończony jest pasteryzacją, unicestwiającą jedynie dojrzałe formy mikroorganizmów. Pozyskiwana biologiczna esensja jest bogata w metabolity biochemiczne specyficzne dla poszczególnych szczepów bakterii, jak też uwolnione organella komórkowe (mikrowakuole) oraz liczne młode formy rozwojowe bakterii, zdolne do szybkiego odtworzenia populacji bakterii w sprzyjających dla nich warunkach, na przykład w środowisku jelitowym.

Najważniejsze działanie Powerbiotic Balance


 

Wpływa na lepszą regenerację oraz poprawia pamięć i koncentrację

Powerbiotic Balance zawiera znaczące ilości acetylocholiny, która jest neuroprzekaźnikiem (specyficzne cząsteczki niezbędne w układzie nerwowym do przesyłania impulsów nerwowych). W organizmie człowieka reguluje wiele funkcji życiowych: przyspiesza regenerację i zapewnia pełniejszy odpoczynek, normalizuje ciśnienie krwi oraz pracę serca. Uważa się, że jest związkiem poprawiającym pamięć, koncentrację i chroni przed chorobą Alzheimera

Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące

Powerbiotic Balance ma wysokie stężenia kwercetyny, która z chemicznego punktu widzenia jest związkiem aromatycznym roślinnego pochodzenia z grupy flawonoli, który ma właściwości lecznicze. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega niebezpiecznym procesom utleniającym w organizmie. Wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych i alergii. Kwercetyna znana jest m.in. z tzw. „francuskiego paradoksu”. Francuzi pomimo tłustej i ciężkostrawnej diety, opierającej się na serach i alkoholu, bardzo rzadko zapadają na choroby serca, ponieważ spożywają czerwone wina bogate we flawonoidy, a w tym kwercetynę

Silne działanie przeciw wolnym rodnikom

Powerbiotic Balance zawiera wysokie stężenia procyjanidyn, należących do grupy flawonoidów, które zaliczamy do polifenoli. Najpopularniejsze procyjanidyny to: B2, B3 i C1, w zależności od dojrzałości owoców są substancjami bezbarwnymi z możliwością lekkiego, żółtego zabarwienia. Powodują, że smak owoców i warzyw jest cierpki i gorzki. Z powodu obecności licznych grup OH w swojej budowie, procyjanidyny wykazują wielokrotnie większą aktywność przeciw wolnym rodnikom, 20 razy niż witamina C i 50 razy jak witamina E. Są one łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Poprawiają strukturę i stabilność włókien kolagenowych i wzmacniają naczynie krwionośne człowieka. Opóźniają zużycie witaminy E podczas procesów przeciwiutleniania i zapobiegają jej rozpadowi oraz utlenianiu cholesterolu i lipidów we krwi. Procyjanidyna B2 ma duży wpływ na skórę głowy, ponieważ poprawia porost włosów oraz ich grubość. Ponadto procyjanidyny mają zdolność wiązania toksycznych metali i alkaloidów

Wykazano, że regularne spożywanie jabłek chroni przed rakiem jelita grubego

W latach 2009-2010 w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przeprowadzono badania kliniczne mające na celu wykazanie, czy regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. W badaniach wzięło udział 592 pacjentów onkologicznych oraz 765 osób zdrowych. Pacjenci onkologiczni zjadali średnio 9,5 jabłka tygodniowo, a zdrowi 11 tygodniowo.

Autorzy wykazali, że przy konsumpcji jednego jabłka dziennie (7 jabłek tygodniowo) ryzyko rozwoju raka jelita grubego obniżyło się, a spożywanie więcej niż jednego jabłka dziennie (9,5 jabłek tygodniowo) zmniejszyło to ryzyko o około 50%. Należy przypuszczać, że efekt ochronny może wynikać z bogatej zawartości frawonoidów, mających właściwości przeciwutleniające. Flawonoidy występują głównie w skórce jabłek oraz w bardzo wysokich stężeniach w Powerbiotic Balance.


Regularne spożywanie jabłek może chronić przed wieloma nowotworami

Inne badania przeprowadzili w latach 2004-2005 Gallus S., Talamini R., Giacosa A. i wsp. w szpitalnym badaniu kliniczno-kontrolnym na próbie 6000 uczestników z różnych regionów Włoch. Celem badań była ocena związku między spożywanymi surowymi jabłkami a ryzykiem wystąpienia różnych rodzajów raka u ludzi. Dane oparto na wywiadach spożycia jabłek w diecie na 2 lata przed diagnozą.

Stwierdzono, że spożywanie jednego lub więcej średnich jabłek (166 g/dobę) wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka w porównaniu do spożycia mniej niż jednego jabłka na dobę. Znaczące zmniejszenie ryzyka zaobserwowano w przypadku raka: jamy ustnej i gardła 18%, przełyku 22%, jelita grubego 30%, krtani 41%, piersi 24%, jajników 24% i prostaty 7%.

Badacze He i Liu w latach 2006-2007 zidentyfikowali w skórce jabłek triterpenoidy, które mają właściwości antyproliferacyjne wobec komórek nowotworowych wątroby, sutka i jelita grubego. Według badaczy, triterpenoidy mogą być częściowo odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe całych jabłek. Triterpenoidy występują w wysokich stężeniach w Powerbiotic Balance.

Kolejne badania przeprowadzone przez Reagan-Shaw i wsp. (2010 r.) dotyczyły wpływu ekstraktu ze skórek jabłek (obierzyn) na wzrost i żywotność komórek raka prostaty i raka piersi. Badacze wykazali, że ekstrakt ze skórek jabłek zawierający największą ilość przeciwutleniaczy zmniejszył wzrost i żywotność komórek raka prostaty i raka piersi.

Goose F., Guyot S. i wsp. wykazali chemoprewencyjne właściwości procyjanidyn jabłkowych na komórkach przerzutowych raka jelita grubego pochodzących z gruczolakoraka i na szczurzym modelu raka okrężnicy. Hodowla tych komórek z ekstraktem jabłkowym zawierającym procyjanidyny spowodowała zależne od dawki zahamowania wzrostu komórek. Przy stężeniu 45 mcg/ml nastąpiło 50% zahamowanie wzrostu komórek, a przy stężeniu 70 mcg/ml całkowite ich zahamowanie.


Spożywanie jabłek może chronić przed zawałem serca

Badania Boyer’a i Liu wykazały odwrotny związek między przyjmowaniem jabłek i flawonoidów jabłkowych a śmiertelnością wieńcową.

W badaniach grupy fińskich kobiet spożywających powyżej 71 g jabłek/dobę zmniejszeniu uległa śmiertelność wieńcowa o 43% w porównaniu z kobietami, które nie jadły jabłek. Natomiast u mężczyzn zmniejszenie ryzyka śmiertelności wieńcowej wynosiło 19% w grupie spożywającej powyżej 54 g jabłek na dobę w porównaniu do grupy nie spożywającej jabłek. Badania powyższe wskazują, że stosunkowo niewielkie spożycie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i związaną z tym zmniejszoną umieralnością. Występujące w jabłku oraz w Powerbiotic Balance sole mineralne, m.in. potas, magnez, wapń, antyoksydanty i błonnik działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy


Spożywanie jabłek chroni przed demencją starczą i chorobą Alzheimera

Badania Chana i Shea wykazały, że regularne spożywanie soku jabłkowego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji starczej, w tym choroby Alzheimera (AD). Korzystne działanie soku jabłkowego jest związane z zawartą w jabłkach kwercetyną.

Z kolei badania Ansari i wsp. sugerują, że kwercetyna wykazuje działanie ochronne wobec toksyczności beta amyloidu (Abeta) poprzez modulowanie stresu oksydacyjnego.


Spożywanie jabłek może chronić przed udarem mózgu

W badaniu przeprowadzonym przez Oude Griep i wsp. analizowano zależność między spożywaniem owoców i warzyw, sklasyfikowanych według koloru jadalnych części, z 10 letnią częstością występowania udaru mózgu.

Analizę badań oparto na grupie 20.069 osób w wieku 20-65 lat z populacji holenderskiej, które nie cierpiały na choroby sercowo-naczyniowe. Badacze podzielili owoce i warzywa na cztery grupy w zależności od koloru części jadalnej: zielonej, pomarańczowo-żółtej, czerwono-fioletowej i białej. Podczas 10 letniej obserwacji u 233 osób po raz pierwszy wystąpił udar. Spożycie owoców i warzyw w kolorze białym zmniejsza częstość udarów i to w stosunku zależnym od dawki. Każde spożycie 25 g/dobę wiązało się z mniejszym o 9% ryzykiem udaru mózgu. Największy udział w kategorii owoców miały jabłka oraz gruszki. W pozostałych grupach nie stwierdzono zależności pomiędzy ryzykiem wystąpienia udaru a kolorem warzyw i owoców.


Jabłka pozytywnie oddziałują na czynność płuc

Woods i wsp. przeprowadzili badania zależności między spożywaną żywnością i jej wpływem na rozwój astmy i świstów płuc na próbie 1600 Australijczyków, którzy spożywali owoce i warzywa. Badacze stwierdzili, że spośród owoców jedynie jabłka i gruszki zmniejszają nasilenie ataków astmy u chorych.

Inni badacze Knekte i wsp. zaobserwowali, że u osób spożywających co najmniej dwa jabłka w tygodniu następuje zmniejszenie nasilenia astmy. Substancjami odpowiedzialnymi za ograniczenie nasilenia astmy są najprawdopodobniej substancje występujące w jabłkach: kwercetyna, hesperyna i naringenina, które należą do flawonoidów - skoncentrowane też w Powerbiotic Balance.

W raporcie opublikowanym przez Willers S.M. i wsp. dotyczącym związku między dietą matek a występowaniem astmy i objawów oddechowych u ich potomstwa pięć lat później na próbie 1200 dzieci wykazano, że jabłka spożywane przez kobiety w ciąży mogą chronić potomstwo przed rozwojem astmy.

Jabłka mają pozytywny wpływ także na funkcje płuc u człowieka. Badania przeprowadzono przez Butland i wsp. na grupie 2500 pacjentów. Czynność płuc była mierzona w spirometrii FEV1. Czynność płuc u pacjentów była tym korzystniejsza, im więcej w tygodniu pacjenci spożywali jabłek, osiągając wartości większe o 138 ml przy spożywaniu pięciu i więcej jabłek na tydzień w porównaniu do osób nie spożywających jabłek.


Jabłka mogą chronić przed cukrzycą typu II

Badania Muraki I. i wsp. oraz Songa Y. i wsp. miały na celu ustalenie, czy spożywanie jabłek wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy i powiązanych markerów insulinooporności oraz stanów zapalnych.

Jabłka zostały zidentyfikowane jako jedyne pokarmy bogate we flawonoidy, które mogą działać ochronnie. Ryzyko cukrzycy typu 2 było niższe o 27% i 28%, a związane było ze spożyciem odpowiednio 2-6 jabłek na tydzień lub 1 jabłka dziennie, w porównaniu do ich niespożywania. Jabłka zawierają błonnik, który zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu i pomaga unormować jego poziom we krwi. Ponadto jabłka należą do produktów z niskim poziomem glikemiczym, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Zarówno świeże, duszone jak i suszone jabłka mają IG 35 (wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi).


Może zapobiegać osteoporozie

Jabłka zawierają glikozyd florydzynę, która może mieć istotne znaczenie w profilaktyce osteoporozy, ponieważ prowadzi do zwiększenia gęstości kości człowieka.

Powerbiotic Balance ma działanie przeciwgrzybicze

Powerbiotic Balance był badany w Zakładzie Mikrobiologii UM w Białymstoku. Badania miały na celu określenie aktywności przeciwgrzybiczej preparatu na grzyby chorobotwórcze. Badania wykazały hamowanie rozwoju grzybów pleśniowych i workowców, w szczególności Candida albicans. Szczepy Candida albicans są najczęstszym czynnikiem infekcji grzybiczych u człowieka, prowadzą do wystąpienia dysbiozy jelit. Z powyższych badań można wyciągnąć wniosek, że metabolity z suszu jabłkowego zawarte w Powerbiotic Balance mogą wspomagać układ odpornościowy człowieka.

Dopiero kombinacja odpowiednio przygotowanej gleby, rygorystycznej ekologii, opatentowanego procesu niepełnej fermentacji a później liofilizacji pozwala na stworzenie najwyższej jakości produktu z bardzo wysoką i stałą zawartością flawonoidów, polifenoli, witamin, pektyn, tagatozy i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych, wzbogaconych o wczesne formy rozwojowe bakterii i przyjazny jelitom błonnik jabłkowy.

1Dla kogo jest przeznaczony Powerbiotic Balance?
Powerbiotic Balance przeznaczony jest dla wszystkich, którzy poszukują sposobu na polepszenie swojej funkcji jelit, przywrócenie równowagi flory bakteryjnej czy poprawę odporności. Zaleca się również przyjmowanie Powerbiotic Balance w okresach osłabienia organizmu, dużego wysiłku fizycznego czy stresu. Szczególnie polecany jest również osobom nietolerującym laktozy i białka mleka.
2Czy Powerbiotic Balance jest bezpieczny?
Przy stosowaniu Powerbiotic Balance nie zaobserwowano działań niepożądanych, nawet przy długotrwałym stosowaniu.
3Jakie jest zalecane spożycie Powerbiotic Balance?
Zaleca się przyjmowanie 2 - 4 kapsułek dziennie, po posiłku, rano i wieczorem. Nie zaleca się popijania Powerbiotic Balance gorącymi płynami oraz przyjmowania Powerbiotic Balance razem z antybiotykiem.
4Jak długo można stosować Powerbiotic Balance?
Nie ma limitu czasu stosowania Powerbiotic Balance. Standardowy czas stosowania wynosi 3 miesiące, po którym to czasie należy zweryfikować efekty i rozważyć dalszą suplementację w niższej dawce.
5Jak należy przechowywać Powerbiotic Balance?
Powerbiotic Balance należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla dzieci. Nie ma potrzeby przechowywania w lodówce.
6Czy mogę łączyć ze sobą różne produkty Powerbiotic?
Oczywiście. W przypadku połączenia z Powerbiotic Digest lub Powerbiotic Cardio zaleca się jednak zmniejszenie dawki dobowej do maksymalnie 4 kapsułek łącznie. W przypadku stosowania z Powerbiotic Vision nie ma takich ograniczeń.
7Czym różni się Powerbiotic Balance od innych preparatów probiotycznych?
Powerbiotic Balance to dużo więcej niż probiotyk. To skoncentrowane metabolity bakterii, związki roślinne z jabłek Gold Milenium (pektyny, antocyjany), wczesne formy rozwojowe wielu szczepów bakterii, które zapewniają fizjologiczny i zróżnicowany profil flory bakteryjnej oraz skuteczny prebiotyk w postaci błonnika jabłkowego.
العربية简体中文DeutschPolskiEnglishРусскийEspañol