Pokonać infekcje


Zbiorowa a indywidualna odporność przeciwwirusowa


Opracował: lek. med. Jan Sierocki

Wraz z rozwojem epidemii koronawirusa stosowane są różne strategie walki na poziomie populacji - w tym wprowadzenie obowiązku noszenia maseczek twarzowych, kwarantanna i social distancing, monitoring kontaktów i wczesne przerywanie ścieżki zakażenia. To niezwykle ważne działania pozwalające zahamować rozprzestrzenianie się wirusa na poziomie zbiorowości ludzkich. Co możemy zrobić jednak oprócz promowanych powszechnie metod unikania ekspozycji na zarażenie aby nie narazić się na negatywne skutki infekcji nowym koronawirusem?

Wydaje się, że w obliczu pandemii która najprawdopodobniej nie zakończy się prędko, najskuteczniejszą metodą jest zadbanie o własną odporność tak, aby nawet przy kontakcie z wirusem wyjść z infekcji bez szwanku – zwłaszcza, że wykazane jest, że wirus COVID-19 jest groźny przede wszystkim dla osób z osłabionym funkcjami obronnymi.


Organem skupiającym prawie 80% funkcji immunologicznych człowieka są jelita. Stanowią one dynamiczny układ równowagi scalający ze sobą funkcje przewodu pokarmowego, układu nerwowego, układu endokrynnego i immunologicznego. Stany psycho-emocjonalne (równowaga układu nerwowego, autonomicznego i somatycznego), destabilizacja hormonalna, nietolerowane produkty spożywcze zaburzają wspomnianą równowagę. Głównym strażnikiem harmonii funkcjonalnej układów współpracujących w jelitach jest biocenoza jelitowa (mikroorganizmy symbiotyczne łącznie stanowią około 1-2 kg).

Mikrobiota jelitowa integruje się z komórkami błony śluzowej wyścielającej jelita, tworząc mikrobiofilm (warstwa symbiotycznych drobnoustrojów chroniąca błonę śluzową przed działaniem patologicznych bakterii , grzybów i wirusów). Biofilm uczestniczy w procesach trawiennych i syntezie witamin. Stabilizuje tolerancję na produkty odżywcze, kontroluje dojrzewanie enterocytów oraz moduluje kompetencje i dojrzałość komórek odpornościowych, przez co w efekcie wzmacnia odpowiedź immunologiczną na infekcje wirusowe.

Wirusy, roznoszone drogą kropelkową podczas zakażenia, kolonizują błony śluzowe górnych lub dolnych dróg oddechowych. Organizm broniąc się, wytwarza miejscowy stan zapalny. Towarzyszy temu obrzęk, zaczerwienienie, wzmożone wydzielanie śluzu. W połykanym śluzie znajdują się infekcyjne wirusy, które dalej są transportowane do jelita cienkiego i grubego. Sprawnie funkcjonujący układ immunologiczny obecny w przewodzie pokarmowym, przy współudziale fizjologicznych bakterii (mikrobiom), wytwarza specyficzne przeciwciała oraz immunokompetentne limfocyty T. Są one niezbędne do skutecznej obrony w stanach zagrożenia. To tu dochodzi do ostatecznej konfrontacji, z której możemy wyjść zwycięsko bądź pokonani.

Izolacja przed czynnikiem zakaźnym jest na pewno bardzo ważna, ale w dłuższej perspektywie czasu nie jest utrzymywalną i efektywną metodą zapobiegania zarażeniu. Wzmocnienie układu odpornościowego, którego największa część zlokalizowana jest w jelitach, jest najpewniejszą bronią w walce z patogennymi wirusami.

Tu należy pamiętać, że sprawność jelit, to jest skuteczność enteralnego układu odpornościowego zależna jest od stabilności i dojrzałości mikrobioty jelitowej. Przebadanym i udowodnionym naukowo sposobem na stymulację jelitowego układu odpornościowego jest suplementacja preparatami probiotycznymi. Przy tworzeniu odporności jelitowej ważne jest, aby limfocyty T i komórki APC obecne w limfoidalnej tkance jelitowej były eksponowane na zróżnicowaną gamę antygenów bakteryjnych, co pozwala na przygotowanie układu odpornościowego do walki z wieloma patogenami. W ten sposób, suplementację preparatami probiotycznymi potraktujmy jako trening dla naszego układu odpornościowego – poprzez ekspozycję na różne antygeny i bakterie, układ odpornościowy pozostaje w gotowości do odpowiedzi na nowe zagrożenia.

Ważne jest, aby preparaty probiotyczne, które przyjmujemy były zróżnicowane – im więcej różnorodnych szczepów bakterii, tym skuteczniejszy trening! Dobrym źródłem nawet do kilku tysięcy różnych szczepów bakterii są naturalne, ekologiczne produkty kiszone. Produkty takie można przygotowywać samemu lub skorzystać z gotowych, wysokiej jakości preparatów obecnych na rynku.

W długim procesie fermentacji produkty kiszone stają się silnie immunostymulujące, ze względu na obecność niezliczonych, zróżnicowanych szczepów bakteryjnych oraz ich metabolitów, błon komórkowych i organelli. Przyjmowanie naturalnych, fermentowanych produktów stanowi zatem rozsądną metodę „treningu” naszych limfocytów i wzmacniania naszej własnej odporności, co jest najzdrowszą i najskuteczniejszą metodą walki z wirusami!

Pamiętajmy – im intensywniejszy i bardziej zróżnicowany trening naszego układu odpornościowego, tym większe szanse na zwycięstwo z czynnikiem infekcyjnym, zaś polem treningowym dla naszej odporności są nasze jelita!
Na stronie regularnie będą dodawane artykuły dotyczące walki z koronawirusem. Zachęcamy do zapisania naszej strony w zakładkach przeglądarki i do systematycznego jej odwiedzania

SPRAWDŹ POLECANE PRODUKTY

POWERBIOTIC CARDIO

Powerbiotic Cardio to liofilizowana esencja z fermentowanych buraków ekologicznych, będąca bogatym źródłem flawonoidów, antocyjanów, polifenoli, betacyjanin, betaksantyn, witamin, pektyn i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych.

Powerbiotic Cardio przeznaczony jest dla ludzi którzy chcą zadbać o swoją wydolność fizyczną, witalność i zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na obecność efektywnych mikroorganizmów oraz korzystnych substancji biologicznych i mineralnych polecany jest również w stanach osłabienia organizmu, obniżenia odporności oraz narażenia na stres i wysiłek fizyczny i psychiczny.

POWERBIOTIC BALANCE

Powerbiotic Balance to liofilizowana esencja z fermentowanego suszu ekologicznych jabłek Gold Milenium będąca bogatym źródłem polifenoli, pektyn i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych.

Powerbiotic Balance przeznaczony jest dla wszystkich, którzy poszukują sposobu na polepszenie swojej funkcji jelit, przywrócenie równowagi flory bakteryjnej czy poprawę odporności. Zaleca się również przyjmowanie Powerbiotic Balance w okresach osłabienia organizmu, dużego wysiłku fizycznego czy stresu. Szczególnie polecany jest również osobom nietolerującym laktozy i białka mleka. .

POWERBIOTIC VISION

Powerbiotic Vision to liofilizowana esencja z ekologicznej jagody kamczackiej, będąca jednym z najbogatszych wśród owoców źródłem antyoksydantów - polifenoli, antocyjanów, kwasów fenolowych oraz flawonoidów.

Powerbiotic Vision przeznaczony jest dla aktywnych ludzi którzy chcą dostarczyć swojemu organizmowi potrzebną ilość antyoksydantów z naturalnych i przyswajalnych źródeł aby walczyć z procesami starzenia i zużywania się organizmu. Szczególnie polecany jest dla osób dbających o zdrowy wzrok, a także skórę, serce i naczynia krwionośne.

POWERBIOTIC DIGEST

Powerbiotic Digest to liofilizowana esencja z fermentowanej kapusty ekologicznej, będąca bogatym źródłem witamin, mikroelementów, flawonoidów, karotenoidów, błonnika a także glukozynolanów i ich metabolitów.

Powerbiotic Digest przeznaczony jest dla ludzi którzy chcą wspomóc procesy trawienne oraz kompleksowo zadbać o zdrowie swoich jelit. Ze względu na obecność efektywnych mikroorganizmów oraz korzystnych substancji biologicznych i mineralnych polecany jest również w stanach osłabienia organizmu, obniżenia odporności oraz narażenia na stres i wysiłek fizyczny czy psychiczny.

العربية简体中文DeutschPolskiEnglishРусскийEspañol