Uprawa gleby w Powerbiotic

Zawartość antyoksydantów znacznie różni się z roku na rok w warzywach i owocach uprawianych w tym samym miejscu z tych samych nasion.



Czym to jest spowodowane?

Ziemia tak jak człowiek musi być odpowiednio karmiona.

Przy produkcji Powerbiotics stosowany jest następujący proces:

Pierwszego roku tylko karmimy ziemię, czyli dajemy obornik koński, na nim siejemy poplon motylkowy plus owies, wszystko to rozdrabniamy, dodajemy efektywne mikroorganizmy, które rozkładają biomasę, po czym następuje głęboka orka. Pod koniec lata znów siejemy drugi poplon motylkowy, czyli wykę + peluszkę + gorczycę jako podpora dla roślin motylkowych. Jak urośnie znów rozdrabniamy dajemy efektywne mikroorganizmy do rozłożenia biomasy i znów stosujemy głęboką orkę.
Tak nakarmiona ziemia ma wszystkie niezbędne składniki, do produkcji przeciwutleniaczy na poziomie stałym.

Na przyszły rok na tak przygotowaną ziemie, czyli odpowiednio nakarmioną, siejemy warzywa. Od wielu lat w tej technologii sprawdzamy zawartość przeciwutleniaczy i zawsze są na podobnym stałym poziomie.

Jeżeli warzywa byłyby uprawiane na ziemii na której uprzednio sadzone były zboża poziom przeciwutleniaczy byłby znacznie niższy z powodu wyjałowienia gleby i braku składników odżywczych. Tylko dwuletni cykl uprawy warzyw rozwiązuje ten problem.

Warzywa i owoce dla suplementów diety Powerbiotic produkowane są na ziemiach organicznych. Ziemie organiczne to te, które zapewniają roślinom optymalne wytwarzanie przeciwutleniaczy występujących tylko w roślinach. Procesy wytwarzania przeciwutleniaczy przez rośliny w ogóle nie występują na glebach mineralnych, gdzie stosowana jest tylko ochrona i nawożenie chemiczne ze względu na brak masy bioorganicznej aktywnej.

Istotną kwestią jest wyeliminowanie zawartości metali ciężkich. Żeby ten problem rozwiązać produkcja organiczna ekologiczna powinna odbywać się w najczystszych terenach najlepiej na obrzeżach puszcz – jak w przypadku Powerbiotic, na obrzeżu puszczy Knyszyńskiej.
العربية简体中文DeutschPolskiEnglishРусскийEspañol